Wandelvakantie langs bijzondere hotels
Uniek aan deze reis
- Het hele jaar door
- Het ruige bergachtige binnenland
- Sfeervolle en mooi gelegen hotels
- Transfers naar vliegveld inbegrepen
- GPS-tracks aanwezig
Gran Canaria heeft meer te bieden dan oases in de woestijn. Doordat het hooggebergte (met toppen tot 1950 meter) fungeert als een vangnet voor vochtige bewolking vanuit de Atlantische Oceaan, is het Noorden veel groener dan het Zuiden en herbergt het eiland een zeer grote variëteit aan landschappen: van diep uitgesleten, kale barrancos tot uitgestrekte hoogvlaktes met weidegronden. Daartussen liggen 'laurisilvas' (laurierbossen), dennenbossen en lieflijke terraslandschappen met amandel- en cactustuinen. Het vulkanisme heeft een landschap gecreëerd dat vanuit de bergtoppen in het centrum (de zogenoemde Cumbre) uitwaaiert naar zee en steeds weer verrast door zijn verticaliteit en contrasten. In het hart van de Cumbre staan twee markante pieken, de Roque Nublo en Bentayga, als rotsen in de branding op de randen van de ravijnen.
Bekend is dat de Roque Nublo en Bentayga al in de vóór-Spaanse tijd werden vereerd door de van oorsprong waarschijnlijk Berber-bevolking die de Canarische Eilanden als eerste bezette: de Guanches. Meer dan exotische namen, losse woorden en primitieve kunstvoorwerpen zijn helaas niet overgebleven van de Guanche-cultuur. Maar het is goed mogelijk een voorstelling te maken van hoe ze geleefd moeten hebben, als je – al wandelend - langs rotswoningen komt die op de meest onmogelijke plekken in de bergwanden zijn uitgegraven en gedeeltelijk nog steeds worden bewoond. De Spaanse bezetters vestigden zich voornamelijk in de vruchtbare dalen en gaven namen van bekende Spaanse steden, persoonlijkheden of heiligen aan de nieuwe dorpen en steden. Zij breidden ook het bestaande netwerk van voetpaden uit tot een officieel netwerk van voetpaden, de zogenoemde Caminos Reales. Dit netwerk bestaat nog steeds en is goed bewegwijzerd.
Gebruikmakend van dit eeuwenoud netwerk van Caminos Reales, ontwierp SNP een pittige trektocht dwars door het gebergte, voor de liefhebbers van een inspannende vakantieweek. Doe je het liever wat rustiger aan, dan boek je de achtdaagse rondreis met huurauto (reiscode 821055) langs drie zeer sfeervolle landelijke hotels, waarbij je korte wandelingen combineert met culturele uitstapjes en dagjes aan (of op) zee.
Na aankomst op het vliegveld van Gran Canaria word je per taxi in nog geen uur naar het hotel in Agaete gebracht. Agaete ligt aan de rustige noordwestkant van het eiland. Je verblijft tussen een sinaasappel- en bananenplantage iets buiten het stadje. Een heerlijke plek om uit te rusten bij het zwembad.
Agaete
Na een uitgebreid ontbijt met vers sinaasappelsap, warme broodjes en allerlei zoet en hartig beleg, begin je bij de toegangspoort van het hotel aan de wandeling. Zoals alle Canaren neem je bij droog weer de kortste weg: over de droge rivierbedding van de barranco, laverend tussen het hoge bamboe-achtige riet. Hier heb je meteen de kans om een lichte maar sterke wandelstok te maken, want die heb je gedurende de reis zeker nodig.
In het dorp San Pedro begint de klim over de Camino Real naar de Montaña Bibique (645 meter), een uitstekende rotspunt op een verder kale en steile rotswand, waar je een schitterend uitzicht hebt over het dal van Agaete. Wil je meer, dan loop je nog een stukje door naar de Mirador Vuelta de la Paloma (850 meter), waar je verschillende dalen kunt overzien. De afdaling naar Puerto de las Nieves voert over een smal pad van gruis langs de rotswand. Met de bus of taxi ga je terug naar het hotel.
Wandeling: 10,5 km, 520 m stijgen en 630 m dalen, 4,5 uur lopen.
Agaete
Vandaag verruil je de Afrikaanse oase voor het imposante hooggebergte van de Cumbre. Na een taxitransfer van ruim een half uur word je in de ochtend afgezet bij het enige café tevens winkeltje van het gehucht Fagajesto, waar de wandeling begint op 950m hoogte. Je volgt een oud doorgaand pad, een zogenaamde “Camino Real”, tot aan de pas Cruz de Tejeda. De eerste 2,5 km vanaf het dorp Fagajesto is dit oude pad helaas onder het asfalt verdwenen, maar er is nauwelijks verkeer en het weggetje voert over een hoge bergrug langs weidegronden, schapenstallen en kaasmakerijtjes aan weerszijden. Dan begint de steile klim door de dennenbossen van Galdar over een voetpad van zwart gruis. Onderweg heb je vanaf de rand van de vulkaankrater Galdar wijdse uitzichten over het noordwesten van het eiland en daarna over de diepe barrancos aan de zuidoostkant. Op het kruispunt van wegen op de pas Cruz de Tejeda zijn café’s voor een glas koud bier of.... een beker warme chocolademelk. Want ook al ben je met 25 graden in T-shirt vertrokken uit Agaete, op de bergkam hangt vaak een deken van wolken en mist, waardoor het ineens 15 graden kouder kan zijn. Daarna rest nog de afdaling naar Tejeda, waar je voor drie dagen je intrek neemt in een knus en comfortabel hotel in het centrum van dit enige echte bergdorp van Gran Canaria.
Wandeling 13,5 km, 700 m stijgen en 675 m dalen; 6,5 uur lopen.
Het is mogelijk om vanaf Fagajesto nog een stukje verder mee te rijden met het bagagevervoer en de wandeling zo 2,5 km in te korten en jezelf zo'n 200m klimmen te besparen.
Tejeda
Het schitterende berglandschap nodigt uit tot een flinke wandeling rondom de Roque Nublo, een alleenstaande rotsformatie die lijkt te balanceren aan de rand van een plateau. Hoewel het niet de hoogste piek is van het eiland, is de Roque Nublo de beroemdste: een waar boegbeeld van Gran Canaria, dat vanaf allerlei punten van verre zichtbaar is. De wandeling begint bij de deur van het hotel. Na één kilometer asfalt gaat het steil omhoog over zigzagpaadjes naar de basis van de Roque Nublo. Ongelooflijk dat er nog een rotsformatie van vulkanisch gesteente heeft 'overleefd' op deze hoogte, terwijl de omgeving volledig is geërodeerd en je honderden meters de diepte in kunt kijken. Voor de afdaling volg je een andere route door een stil dennenbos en loop je via een Camino Real terug naar Tejeda.
Wandeling 20 km, 880 m stijgen en dalen, 7,5 uur lopen.
Je kunt de wandeling eventueel ook inkorten tot 13 km, 770 m stijgen en 580 m dalen, 5,5 uur.
Tejeda
Na een korte transfer wandel je vanaf de pas Degollada del Sargento (1180m) over een beboste kam via een breed en licht stijgend pad naar het uitzichtpunt Altavista (1380m). Hier heb je uitzicht over het lege en ruige westelijke deel van het bergland van Gran Canaria. Via dezelfde route keer je terug naar de pas, waar je je kunt laten ophalen. Je kunt ook nog 4,5 km doorwandelen naar het dorpje naar Artenara, waar je in een café of op een terrasje kunt wachten op de taxi die je naar Tejeda brengt. In dat laatste geval heb je de keus uit een steile klim over voetpaden of relatief vlak (en autovrij) asfalt. Lengte 9 of 13 km, 300 of 500 m stijgen en 300 of 450 m dalen, 3 of 4,5 uur wandelen.
Na de wandeling kun je het Kruidencentrum in Tejeda bezoeken, waar de rijke medicinale cultuur van het eiland wordt toegelicht. Behalve een botanische tuin, is er een laboratorium en kun je verschillende soorten kruidenthee proeven. Tejeda heeft ook een klein etnografisch museum en een cultureel centrum met wisselende exposities. ’s Avonds is de zonsondergang vanaf het hotel(dak)terras, met op de voorgrond de markante piek Bentayga, niet te versmaden.
Tejeda
Na een korte transfer van tien minuten naar La Culata (op 1225 meter), begin je aan de oversteek van de Cumbre naar het groene noordelijke deel van het eiland. Eerst klim je (via een andere route dan eergisteren) naar de basis van de Roque Nublo (op 1620 meter). Dan volg je gedurende een uur de bergkam, waarbij je onderweg de mogelijkheid hebt om de hoogste piek van het eiland te beklimmen, de Pico de las Nieves (1951 meter). Tot slot daal je over voetpaden en landweggetjes af naar de accommodatie. Asfalt (uitsluitend bestemmingsverkeer) is helaas onvermijdelijk tijdens de laatste 2,5 kilometer lange afdaling naar La Lechuza, waar het zwembad wacht.
Wandeling: 12,5 km, 510 m stijgen en 730 m dalen, 5 uur lopen.
De beklimming van de Pico de las Nieves betekent 6,5 km extra, 230 m stijgen en dalen en 2 uur lopen.
La Lechuza - Vega de San Mateo
Op je laatste wandeldag in Gran Canaria heb je een keuze: een lange en pittige wandeling of een rustiger tocht. De eerstgenoemde route gaat door de barrancos aan de noordzijde van de Cumbre rondom de Roque Saucillo (1735 meter). Het mooie aan de wandeling is, behalve de vergezichten, de vegetatie in de barrancos die duidelijk verschilt van die bij Tejeda, omdat in deze relatief vochtige omgeving allerlei soorten fruit, groenten en (ook van oudsher) kastanjebomen worden geteeld. Wandeling: 13,5 km, 820 m stijgen en dalen, 6 uur lopen.
De rustiger, en afwisselende tocht, voert door de dichter bevolkte landelijke omgeving van het historische plaatsje Teror. Voor deze laatste wandeling zijn wel transfers nodig per taxi en/of bus (niet inbegrepen). Wandeling: 14,5 km, 430 m stijgen, 580 m dalen, 4,5 - 5 uur lopen.
Heb je genoeg van al het gewandeld, dan ga je lekker een dagje uit naar Las Palmas de Gran Canaria. Je begint met een wandeling naar San Mateo (45 minuten, 2,75 kilometer, voornamelijk dalend). Daar stap je op de bus naar Las Palmas de G.C. om de oude wijk La Vegueta te bezoeken. Vlak bij elkaar liggen interessante gebouwen in koloniale dan wel Castiliaanse stijl, zoals de kathedraal Santa Ana en het herenhuis Casa de Colón, waar Columbus een tijdje logeerde voordat hij aan de grote oversteek begon. Liefhebbers van oude landkaarten komen hier ook aan hun trekken. Om de hoek ligt het Museo Canario met de meest complete archeologische collectie van het eiland. Met de bus ga je terug naar San Mateo en lopend of per taxi verder naar het hotel.
La Lechuza - Vega de San Mateo
Na het ontbijt eindigt het arrangement. Je wordt weggebracht naar het vliegveld.
Op Gran Canaria overnacht je in goede en sfeervolle hotels, gelegen op bijzondere plekken. Uiteraard hebben alle hotels kamers met privé badkamer.
Nabij Agaete overnacht je in één van de meest bijzonder finca’s van het eiland. Deze authentieke hacienda ligt temidden van eeuwenoude sinaasappel, avocado, papaya en mango plantages. De finca beschikt over een zwembad, restaurant en enkele stijlvolle salons.
Het hotel in Tejeda ligt in hoogste gedeelte van het eiland, vlakbij de mythische Roque Nublo en het mooie bergdorpje Artenara, met zijn haast alpiene bergweiden op weidse kammen. Dit hotel verwierf halverwege de 19e eeuw faam als bergpension voor dichters, schilders en andere romantische zielen en is, na 50 jaar gesloten geweest te zijn, recentelijk met smaak opgeknapt door de nieuwe ondernemende eigenaresse. Fonda de la Tea is een historisch dorpshotel in Tejeda, dat door de huidige eigenaresse tot een knus hotelletje is verbouwd. Zij zwaait ook de scepter over appartementen én een restaurant in het dorp waar je één nacht dineert (inclusief in reissom). NB. In de zomermaanden slaap je in een appartement waar je 's ochtends een mandje levensmiddelen krijgt en zelf je ontbijt klaar mag maken.
In La Lechuza ben je te gast in een historisch pand, nabij Vega de San Mateo. Het hotel is comfortabel ingericht en beschikt over een eigen restaurant en ommuurde tuin met zwembad. In de omgeving is verder niet veel te doen.
NB. In Tejeda en La Lechuza hebben de hotels geen tweepersoonsbedden.
Elke ochtend krijg je een uitgebreid Spaans ontbijt.
Op dag 1, 3 en op dag 6 (na een pittige wandeling) wordt er in het hotel waar je verblijft een goede maaltijd geserveerd. Op de overige avonden kun je zelf een restaurant uitkiezen of dineren in het hotel waar je verblijft. De lunch koop je in de dorpjes waar je verblijft of bestel je in het hotel.
Let op: Op Kerstavond en Oudjaarsavond is er een verplicht diner in de accommodatie waar je verblijft. Houd daarom rekening met extra kosten als je reis tijdens Kerstavond en of Oudjaarsavond plaats vindt. De kosten wisselen per accommodatie; reken op € 45,- tot € 75,- extra per persoon per diner.
Deze karakteristieke hotels zijn zeker aan te bevelen voor gezinnen met tieners (12+). Het eerste en laatste hotel beschikken namelijk over een zwembad met een mooie (tropische) tuin. Het tweede hotel is gezellig, knus en ideaal voor natuurliefhebbers vanwege de prachtige ligging. Daarnaast is er gratis WiFi voor de gasten in de eerste twee accommodaties.
Stevige wandelingen over veelal goede paden door heuvelachtig en bergachtig terrein. De wandelingen zijn over het algemeen niet lang (rond de 11-15 km), maar de hoogteverschillen lopen op enkele dagen op tot 800m stijgen en dalen per dag. Enkele kilometers over rustige asfaltweggetjes zijn niet te vermijden. Er zijn flinke hoogteverschillen te overwinnen, met soms steile passages. Een goede wandelconditie is vereist, al zijn de routes soms in te korten. Er zijn enkele hoogtevreesgevoelige passages, waarvan de meest duidelijke vermeden kunnen worden (omleiding is in de beschrijving verwerkt).
Voor actieve gezinnen met tieners (12+) is deze reis ook geschikt. De wandelingen zijn stevig en avontuurlijk, maar zeker niet te zwaar indien je beschikt over een redelijke conditie. De combinatie van de kust en stranden van Gran Canaria, met de wandelingen in het binnenland, maakt deze reis ook geschikt voor gezinnen.
Je kunt bij dit arrangement overal een extra overnachting boeken.
Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Gran Canaria.
Transavia vliegt vanuit Amsterdam dagelijks naar Gran Canaria (LPA) en vanuit Rotterdam en Eindhoven meestal op woensdag en zaterdag.
SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000
Vanaf het vliegveld word je in ca. 1 uur naar het eerste hotel gebracht.
Op de laatste dag word je ook weer teruggebracht (ca. 1 uur rijden).
Je kunt dit arrangement boeken van 1 jan t/m 31 dec (muv augustus). Over het algemeen kennen de Canarische Eilanden het hele jaar door goed wandelweer: niet te warm, niet te koud. Op grote hoogte kan het, ook in de zomer, winderig, kil en mistig zijn. In de winter is de kans op een korte periode met koud of regenachtig weer iets groter.
In de zomer kan het soms, vooral op schaduwloze hellingen in de zon, erg heet zijn. In de zomer is er minder aanbod aan winkels, eethuisjes en barretjes.
Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Gran Canaria ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.
Ga je binnenkort op reis naar Spanje bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/spanje. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.
Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/spanje/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.
Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!
Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Gezondheidszorg
Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.
EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check voor verdere informatie de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.
European Health Insurance Card (EHIC)
Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:
Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.
Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.
SNP.nl hecht veel waarde aan je privacy en we informeren je graag over het gebruik van cookies op onze website. Wij gebruiken cookies om elke bezoeker de beste gebruikservaring te bieden inclusief gebruik van video’s. Daarnaast gebruikt deze website cookies voor analyse van webbezoek en zorgen ze ervoor dat je eengoed werkende website ervaart die is aangepast op wat je zoekt.
Bij akkoord geef je SNP.nl toestemming voor het gebruik van cookies.
Je kunt de cookie voorkeur altijd aanpassen door op 'Cookie instelling wijzigen' te klikken.
Je bepaalt zelf welke soorten cookies je wilt accepteren.
Kies jouw cookie-instelling
Je kunt jouw cookie instelling altijd later aanpassen via de link “cookie instellingen” onderaan op de website.
SNP Natuurreizen hecht veel waarde aan je privacy en we informeren je graag over het gebruik van cookies op onze website. SNP Natuurreizen maakt bij het aanbieden van haar diensten gebruik van cookies en vergelijkbare technieken. Hiermee wordt bijvoorbeeld je gebruikersnaam onthouden en krijg je informatie die voor jou persoonlijk relevant is.
Cookies zijn kleine tekstbestanden die bij een bezoek aan een website worden opgeslagen en uitgelezen op het apparaat waarmee je de website bezoekt, zoals een computer, smartphone of tablet. Het gebruik van cookies is belangrijk voor de dienstverlening door SNP Natuurreizen en we willen je dan ook zo goed mogelijk over dit gebruik informeren. Als we hieronder spreken over cookies, bedoelen we cookies én vergelijkbare technieken. Met behulp van cookies zorgt SNP Natuurreizen er onder meer voor dat je bij een bezoek aan de website niet herhaaldelijk dezelfde informatie ontvangt of dezelfde gegevens moet invoeren. We maken het surfen op de website daarmee makkelijker voor je. Daarnaast kunnen we met cookies bijvoorbeeld de inhoud van de door jou ingevulde gegevens voor je onthouden. Ook kunnen wij dankzij cookies zien hoe de website of app wordt gebruikt en waar wij deze nog kunnen verbeteren. Hieronder leggen wij uit welke soorten cookies SNP Natuurreizen gebruikt om haar diensten mogelijk te maken en hoe je zelf de cookies instellingen kunt aanpassen.
Bij het bezoeken van SNP.nl kies je zelf voor welke cookies je toestemming geeft. Voor onze website kun je je keuze altijd wijzigen via de cookie-instellingen op de pagina waarop je jezelf nu bevindt. Ook kun je cookies van de website achteraf verwijderen via de internetopties van je browser. Bij een volgendbezoek aan de website vragen we dan opnieuw toestemming. Je kunt kiezen uit 3 groepen cookies: Functioneel, Beperkt en Volledig.
Sommige cookies zijn onmisbaar voor een goede werking van onze website, bijvoorbeeld voor goede beeldscherminstellingen en het onthouden van de inhoud van je boeking. Ook plaatsen we cookies waarmee we anoniem je klikgedrag in kaart brengen. Met deze inzichten kunnen we de website iederekeer weer gebruiksvriendelijker maken door continu te leren van klikgedrag.
Als je deze groep cookies accepteert kunnen wij aan de hand van jouw online gedrag op onze websites een persoonlijker aanbod en informatie tonen binnen onze website, apps en e-mails van SNP Natuurreizen. Hierdoor denken wij dat het aanbod en de informatie van SNP Natuurreizen meer relevant voor je zal zijn.
Als je deze groep cookies accepteert kan SNP Natuurreizen je een persoonlijker aanbod en informatie tonen binnen de websites, apps en e-mails van SNP Natuurreizen en daarbuiten. Dit doen wij door je websitebezoek te analyseren en deze analyse ook te gebruiken voor onze advertenties bij andere partijen binnen en buiten Europa waarmee wij samenwerken, waaronder social media platformen. Denk bijvoorbeeld aan Facebook, Google, Twitter en andere websites. Met deze groep cookies wordt het aanbod en de informatie die je van ons te zien krijgt dus het meest persoonlijk relevant.
We gebruiken tijdelijke cookies en cookies die langer op je computer blijven staan. Hoe lang een cookie op je computer blijft staan, hangt af van het soort cookie. Een tijdelijke cookie wordt automatisch verwijderd alsje je browser afsluit. Sowieso hebben onze cookies nooit een langere geldigheid van 2 jaar vanaf het moment dat je de site bezoekt.
Wij moeten minimaal toestemming voor het cookie niveau “functioneel” voordat we de website kunnen tonen. Zonder deze cookie instelling functioneert de website niet goed genoeg.
Je kunt je eigen cookie-instellingen wijzigen wanneer je dat wilt via de “cookies” link op de website.
Wij zullen deze informatie af en toe aanpassen, bijvoorbeeld omdat onze websites of de regels rond cookies wijzigen. Elke aanpassing wordt hier gepubliceerd. We raden je daarom aan deze informatie regelmatig te bekijken. Zo kun je, als er veranderingen zijn, altijd beslissen of je je cookie-instellingen wilt aanpassen.
Dit cookiebeleid is laatst aangepast op 14 november 2022